Hvorfor stiger basispriserne på stangstål?

03. December 2010

Her kan du læse, hvad indkøbschef Palle Thomassen mener om basispriser, kapacitet og leveringstider på plader og stangstål.

Forhøjede basispriser på stangstål
De europæiske stangstålsværker har oplevet en stor ordretilgang i 2010 - specielt siden august måned. På grund af reducerede kapaciteter som følge af kriseåret 2009 og en uventet høj efterspørgsel i 2010, har værkerne i dag meget lange leveringstider.

Værst er situationen for mindre dimensioner i koldtrukket/ slebet udførelse og navnlig for 6. kt., hvor vi mod ordre i dag får leveret i november 2011.

Stangstålsværkerne er stadig skræmte af situationen i 2009, og de er derfor stadig meget forsigtige med at øge kapaciteten til 100 %. De vil simpelthen se mere langsigtede sundhedstegn i markedet, før de tør geare op i gen.

Dertil kommer, at der i sidste uge udbrød brand hos Roldan i Spanien (ejet af Acerinox). På nuværende tidspunkt har Roldan meld ud, at vinkelstålsproduktion forventes at køre igen i løbet af få uger, hvorimod produktion af stangstål og valsetråd (6-90 mm) forventes at ligge stille i 4-5 måneder.

På baggrund af alle disse faktorer forventer vi, at værkerne vil forsøge at øge basispriserne de næste måneder - også udover de forhøjelser, der allerede er blevet gennemført i 4. kvartal.

Begrænset kapacitet på plader

Efter sommerferien var forventningerne fra de 4 "europæiske" værker, Outokumpu, TKN, Acerinox og ArcelorMittal, at 4. kvartal ville blive det bedste kvartal målt på efterspørgsel, tonnage og priser.

Virkeligheden viste sig at blive anderledes, da både efterspørgslen og basispriserne har været svagere end forventet. Værkerne opererer stadig med begrænset kapacitet (som stangstålsværkerne) med en kapacitetsudnyttelse på 50-80 % afhængig af værk. De kæmper stadig med at vende røde tal til sorte.

Valbruna har den korteste leveringstid
Valbruna er det værk i Europa, som pt. har de korteste leveringstider fra nyproduktion. Hvor de andre værker typisk kan levere i 3. og 4. kvartal 2011 fra nyproduktion, kan Valbruna typisk levere i 2. kvartal.

Derudover har Valbruna et stærkt lager på ca. 30.000 tons stangstål i Italien, og vi har også adgang til vores søsterselskabers lagre rundt omkring i verden. 

Forrige | Oversigt | Næste